Przez żołądek do serca, czyli szybki przepis na naleśniki amerykańskie
Opublikowano dnia 14-02-2022 o godz. 19:09
Opracowanie: Zuzia Plucińska

Witajcie! Z wielką radością przedstawiamy Wam pierwszy artykuł z serii kulinarnej, długo wyczekiwanej przez wiele osób. Mamy nadzieję, że nasza inicjatywa się spodoba, a nasze przepisy już niedługo zagoszczą w Waszych domach. 

 

Przez żołądek do serca, czyli szybki przepis na naleśniki amerykańskie


Już Walentynki, a Ty wciąż nie masz żadnego pomysłu, jak uszczęśliwić swoją drugą połówkę? A może po prostu jesteś głodny/a i przeszukujesz właśnie Internet licząc, że znajdziesz jakiś ciekawy pomysł na obiad? Obojętnie, która z tych opcji dotyczy Ciebie, wiedz, że znalazłeś/-aś się we właściwym miejscu. Poniżej znajdziesz pyszny, szybki, prosty i przede wszystkim sprawdzony przepis na pancakes, które na pewno podbiją zarówno serce Twoje, jak i Twojej/jego wybranka/ki. Jak to mówią, przez żołądek do serca. Jeżeli jednak spędzasz ten dzień samotnie, to naleśniki nadadzą się równie dobrze. 

 

Składniki:
50 gram masła
300 gram mleka
2 jajka
30 gram cukru
210 gramów mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli


Masło roztapiamy, a następnie dodajemy do niego mleko, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól - taką mieszankę miksujemy do momentu, aż ciasto będzie pozbawione grudek. Jeśli zauważysz, że jest ono zbyt płynne, dodaj trochę mąki, aby zapobiec zbytniemu rozlewaniu się naszych naleśników na patelni. Następnie, używając chochli, wylewasz masę na rozgrzaną patelnię. Pamiętaj, aby wylewać ciasto w jedno miejsce i nie rozprowadzać go po całej patelni, jak to robi się w przypadku normalnych naleśników. Pancakes mają to do siebie, że powinny być grubsze i puszyste. Smaż je na średnim ogniu przez mniej więcej minutę, a potem obróć na drugą stronę. Nie przejmuj się, jeśli są one nieco ciemniejsze – to normalne przy tego rodzaju naleśnikach. Ja, nawiązując do tematu walentynek, poszłam o krok dalej, smażąc moje pancakes w kształcie serduszek. W tym celu posłużyłam się silikonową foremką (do jajek i naleśników), którą bez problemu można dostać w wielu sklepach, czy to stacjonarnie, czy online. Nie jest to drogi wydatek, gdyż takie cudeńko kosztuje nas jedynie niecałe siedem złotych, a niesamowicie cieszy oko. 
Jeśli nasze naleśniki są już usmażone, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko je ozdobić. Wykonując ten krok użyłam pokrojonego banana, roztopionej mlecznej czekolady, bitej śmietany, a całość dopełniłam posypką. Moje pancakes ułożyłam jeden na drugim i, aby nie były suche, przekładałam je roztopioną czekoladą. Oczywiście, każdy może wybrać dodatki według swojego upodobania. W tym wypadku świetnie nada się również syrop klonowy, miód oraz wszelkiego rodzaju owoce leśne.
To już cały przepis – teraz nie pozostało już nic innego, jak tylko zasiąść do stołu i zajadać się dowoli. Niezależnie od tego, czy będziecie jeść samotnie, z drugą połówką, rodziną czy znajomymi, życzę Wam smacznego! 

 

 

<<< WSTECZ